Wat is Duitse hardheid?

Home Artikelen

Duitse hardheid - Er zijn verschillende schalen om de hardheid van (drink)water te duiden. Duitse hardheid is er slechts één van en wordt gebruikt in Nederland. Hieronder een overzicht van de hardheidschalen.

Duitse graden (Deutsche Harte, ° dH of DH)
Een graad Duitse hardheid wordt gedefinieerd als 10 milligram calciumoxide per liter water. Dit staat gelijk aan 17,848 milligram calciumcarbonaat per liter water of 17,848 ppm.

Franse graden (° F of f)
Dit wordt vaak (dus niet altijd) in kleine letters geschreven om verwarring te voorkomen met een graad Fahrenheit. Een Franse graad is gedefinieerd als 10 milligram calciumcarbonaat per liter water, wat overeenkomt met 10 ppm.

Delen per miljoen (ppm / parts per million)
Meestal gedefinieerd als een milligram calciumcarbonaat (CaCO3) per liter water.

Grains per gallon (GPG)
Gedefinieerd als 1grain (64,8 mg) calciumcarbonaat per US Gallon (3,79 liter) of 17,118 ppm

Graden van de Algemene Hardheid (dGH)
Één graad 'algemene hardheid' wordt gedefinieerd als 10 milligram calciumoxide per liter water, dat is hetzelfde als een Duitse graad hardheid (17,848 ppm).

mmol / L (millimol per liter)
Een millimol calcium (Ca2+ of CaCO3) per liter water komt overeen met een hardheid van 100,09 ppm of 5,608 dHG, aangezien de molmassa van calciumcarbonaat 100,09 g is.

Clark graden (° Clark) of ook wel Engels graden (° e of e)
Een graad Clark wordt gedefinieerd als een grain (64,8 mg) van calciumcarbonaat per imperial liter (4,55 liter) water, wat overeenkomt met 14,254 ppm.

Amerikaanse graden hardheid
Een Amerikaanse graad hardheid gedefinieerd als een milligram calciumcarbonaat per liter water, gelijk aan 1 ppm.

Duitse hardheid is dus bepaald niet de enige schaal voor het uitdrukken van de hardheid van water. Wilt u weten hoe hard uw eigen (drink)water is?

Controleer hier uw waterhardheid