Gevolgen hard water

Home Artikelen

Hard water heeft een aantal gevolgen voor de gebruiker en zijn of haar omgeving:

Overal waar hard water komt, vormt zich kalkaanslag.

Met name op plekken waar het water wordt verwarmd zal zich kalkaanslag vormen: op de verwarmingselementen van warmwaterapparatuur, op kranen, in de douche en het bad en de keuken. Maar ook koud water laat kalkaanslag achter: de waterleidingen in huis zullen bijvoorbeeld langzaam maar zeker hun optimale doorstroomcapaciteit verliezen. Kalkaanslag laat zich moeilijk verwijderen. Er zijn schoonmaaktips die goed werken, al zijn ze allen van tijdelijke aard. Na een ronde poetsen zal zich meteen weer kalkaanslag gaan vormen. Agressieve antikalk-middelen zijn daarnaast slecht voor het milieu en tasten de voegen en het chroom in de badkamer aan.

Gevolgen hard water

Energiekosten nemen toe

Door de isolerende eigenschappen van kalkaanslag, zal met het dikker worden van de kalklaag op de verwarmingselementen het energieverbruik navenant stijgen. Het in Amerika uitgevoerde „Soft Water Benefits Study (hierna: SWB studie) toonde aan dat het energieverbruik bij een waterhardheid van 10 dH (wat in Nederland als gemiddelde hardheid geldt) na verloop van tijd stijgt met 22,5%.

In dezelfde studie is onderzocht wat hard water aan defecten veroorzaakt in apparatuur, kranen en douchekoppen.

De onderzoekers concluderen dat bijvoorbeeld combiketels bij 25 dH al na 1,6 moeten defecten beginnen te vertonen en ontkalkt moeten worden. Vertaald naar de Nederlandse situatie zullen de eerste problemen al na 4 jaar ontstaan, waar een goede combiketel 15 jaar probleemloos zou moeten werken.

De doorstroom van kranen en douchekoppen werd bij 25 dH al gehinderd na een gemiddeld maandverbruik. In de Nederlandse situatie zou dat betekenen dat ontkalking al na een kleine 3 maanden nodig is om een maximale doorstroom te behouden.

Zeep en shampoo werken veel minder goed in kalkrijk water.

Voordat het daadwerkelijke schoonmaakwerk kan beginnen moeten namelijk eerst alle calcium- en magnesiumdeeltjes worden gebonden aan de zeep of het waspoeder. De SWB-studie toonde aan dat het vlek-verwijderend vermogen van waspoeder door het volledig ontharden van water enorm toeneemt. Door dit echt zachte water (0 dH) te gebruiken kan de dosering van waspoeder worden gehalveerd, de temperatuur van het wasprogramma kan tevens flink omlaag. Het resultaat zal nog steeds beter zijn dan wassen met zacht water.

Mensen met een gevoelige huid of aandoeningen aan de huid zoals eczeem en psoriasis kunnen ernstige hinder ondervinden van kalkrijk water.

Calcium en magnesium irriteren de huid onder andere door uitdroging. Daarnaast lossen zeep, shampoo en waspoeder veel minder goed op in water dat kalk bevat. Een gevolg is dat er meer van nodig is om het beoogde resultaat te behalen, een ander gevolg is dat er zeepresten samen met de calcium en magnesium neerslaan op de huid en gewassen textiel. Ook zeep irriteert de huid.