Waterhardheid meten en testen

Home Artikelen

De waterhardheid in Nederland meten en testen. Hoe doe je dat? De makkelijkste manier om de waterhardheid van een willekeurige plaats, gemeente of provincie te testen en vervolgens af te meten aan een andere locatie is door deze hier op onze website te controleren. Voer de naam in en je hebt een resultaat. Wij houden onze gegevens zo actueel mogelijk door ze bijvoorbeeld te verifiëren bij de verschillende waterleidingbedrijven die ons land rijk is.

De hardheid van water zelf meten

Onze waterhardheid database wordt dus regelmatig bijgewerkt. Mocht u echter toch de hardheid water meten zelf willen testen door deze te meten dan kan dat met een een proefje. Water kun je namelijk droogkoken om het residu vervolgens te wegen. Hierbij moeten we dan wel voor het gemak aannemen dat de droogrest uitsluitend bestaat uit kalkdeeltjes wat niet het geval is.

De waterhardheid nauwkeuriger testen

Vervolgens moeten we deze droogrest gaan wegen in de wetenschap dat 17,8 milligram kalkdeeltjes uit elke liter drooggekookt water overeen komt met 1 dH*. Deze testmethode water testen op hardheid levert een niet erg betrouwbare meting op uiteraard. Om de waterhardheid nauwkeuriger te testen kun je deze met een speciale testkit meten. Hierbij voeg je een reagens toe aan het water en vervolgens meet je met een titratievloeistof wanneer het omslagpunt van de vloeistof bereikt wordt door druppels te tellen. Elke druppel die je nodig hebt staat dan vervolgens gelijk aan een bepaalde waterhardheid. Deze methode is een stuk nauwkeuriger.

Er is nog een methode waarbij je de geleidbaarheid van het water meet dat je wilt testen. Hierbij meet je de TDS waarde (Total Dissolved Solids) ofwel het aantal opgeloste deeltjes in de oplossing. vervolgens kun je zeker een uitspraak doen over de hardheid maar echt betrouwbaar is deze manier van testen niet.

*) Duitse hardheid of Duitse graden (°D of °DH) is een maat voor de hardheid van water. De waterhardheid wordt bepaald door de concentratie calcium(Ca)- en magnesium(Mg)-zouten. De totale hardheid is de som van het gehalte opgeloste calcium- en magnesiumionen. In Nederland wordt de waterhardheid (hardheid water) meestal uitgedrukt in Duitse hardheid.