Waterhardheid 1e Exloërmond (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in 1e Exloërmond is om en nabij de 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in 1e Exloërmond is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

1e Exloërmond is een kleine woonplaats met 380 inwoners. 1e Exloërmond ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater 1e Exloërmond

De waarneming van een gegeven hardheid is zeer subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid 1e Exloërmond waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in 1e Exloërmond**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid 1e Exloërmond

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in 1e Exloërmond?

Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 1e Exloërmond is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.