Waterhardheid 2e Exloërmond (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in 2e Exloërmond bedraagt ongeveer 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in 2e Exloërmond is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

2e Exloërmond biedt plaats aan 2.370 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. 2e Exloërmond bevindt zich in de gemeente Borger-Odoorn. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater 2e Exloërmond

De beleving van een bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid 2e Exloërmond waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in 2e Exloërmond**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid 2e Exloërmond

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in 2e Exloërmond?

Een ieder ondervindt kalkvrij leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats 2e Exloërmond is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.