Waterhardheid Aadorp (Almelo)

Zacht
0
7,80
dH
Tamelijk hard
3
8,90
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,80 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Aadorp. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,99 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Aadorp is 8,90 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Aadorp is een erg kleine woonplaats met 1.500 inwoners. Aadorp is onderdeel van de gemeente Almelo. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Aadorp

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,80 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 7,80 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Aadorp objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,80 dH in Aadorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Aadorp

Calculatie voor 7,80 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,80 dH x 180m3 = 24,99 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Aadorp?

Praktisch iedereen ondervindt onthard drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aadorp is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,80 naar 0 dH te reduceren.