Waterhardheid Aalsmeer (Aalsmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Aalsmeer. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Aalsmeer is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Aalsmeer telt 21.615 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Aalsmeer maakt deel uit van de gemeente Aalsmeer. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Aalsmeer

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Aalsmeer objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Aalsmeer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Aalsmeer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Aalsmeer?

Iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Aalsmeer is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.