Waterhardheid Aalten (Aalten)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Aalten. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Aalten telt 17.345 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Aalten is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Aalten.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Aalten

De perceptie van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,50 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Aalten objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,50 Duitse graden in Aalten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Aalten

Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Aalten?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Aalten is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 dH te reduceren.