Waterhardheid Aartswoud (Opmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Aartswoud heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Aartswoud is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Aartswoud biedt plaats aan 485 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Aartswoud hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Opmeer.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Aartswoud

De perceptie van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het ontkalken van de tegels dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Aartswoud waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Aartswoud**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Aartswoud

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Aartswoud?

Een ieder ervaart onthard water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Aartswoud is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.