Waterhardheid Abbenes (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Abbenes kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Abbenes is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Abbenes biedt plaats aan 1.195 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Abbenes bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Abbenes

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Abbenes waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Abbenes**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Abbenes

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Abbenes?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Abbenes is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.