Waterhardheid Abcoude (De Ronde Venen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Abcoude kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,60 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Abcoude biedt plaats aan 7.480 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Abcoude maakt deel uit van de gemeente De Ronde Venen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Abcoude

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de tegels accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Abcoude waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Abcoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Abcoude

Calculatie voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Abcoude?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Abcoude is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 dH te verminderen.