Waterhardheid Achtmaal (Zundert)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Achtmaal heeft een waterhardheid van minimaal 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter drinkwater. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalk.

Achtmaal biedt plaats aan 1.645 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Achtmaal ligt in de gemeente Zundert. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Achtmaal

De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,84 dH "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 7,84 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Achtmaal waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,84 Duitse graden in Achtmaal**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Achtmaal

Berekening voor 7,84 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Achtmaal?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Achtmaal is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,84 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.