Waterhardheid Acquoy (Geldermalsen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,20 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Acquoy. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter drinkwater. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkvormende deeltjes.

Acquoy biedt plaats aan 575 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Acquoy maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Acquoy

De perceptie van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 9,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Acquoy waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,20 Duitse graden in Acquoy**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Acquoy

Rekensom voor 9,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Acquoy?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Acquoy is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 9,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.