Waterhardheid Aduard (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Aduard is ongeveer 9,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Aduard is een kleine woonplaats met 2.250 inwoners. Aduard ligt in de gemeente Zuidhorn. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Aduard

De ervaring van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 9,00 dH "OK" vinden en het schrobben van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Aduard objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 9,00 dH in Aduard**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Aduard

Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Aduard?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aduard is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 9,00 naar 0 dH terug te brengen.