Waterhardheid Aerdenhout (Bloemendaal)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Aerdenhout. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Aerdenhout is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Aerdenhout is een zeer kleine woonplaats met 4.375 inwoners. Aerdenhout ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Aerdenhout

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Aerdenhout objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Aerdenhout**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Aerdenhout

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Aerdenhout?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aerdenhout is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.