Waterhardheid Aerdt (Rijnwaarden)

Zacht
0
5,70
dH
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Aerdt is om en nabij de 5,70 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Aerdt is 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Aerdt biedt plaats aan 855 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Aerdt ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Rijnwaarden.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Aerdt

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 5,70 dH "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,70 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Aerdt objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,70 dH in Aerdt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Aerdt

Calculatie voor 5,70 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Aerdt?

Iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Aerdt is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 5,70 naar 0 dH te reduceren.