Waterhardheid Agelo (Dinkelland)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
14,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Zo hard is het kraanwater in Agelo minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Agelo is 14,40 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Agelo telt 540 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Agelo is onderdeel van de gemeente Dinkelland. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Agelo

De indruk van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,80 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,80 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Agelo waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,80 dH in Agelo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Agelo

Rekensom voor 6,80 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Agelo?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Agelo is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,80 naar 0 dH te reduceren.