Waterhardheid Akersloot (Castricum)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Akersloot heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Akersloot is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Akersloot is een zeer kleine woonplaats met 4.885 inwonenden. Akersloot bevindt zich in de gemeente Castricum. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Akersloot

Men kan een hardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Akersloot waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Akersloot**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Akersloot

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Akersloot?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Akersloot is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.