Waterhardheid Alde Leie (Leeuwarderadeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Alde Leie (Oude Leije) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 8,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Alde Leie (Oude Leije) is 9,50 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Alde Leie is een kleine woonplaats met 270 inwoners. Alde Leie hoort bij de gemeente Leeuwarderadeel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Alde Leie

De ervaring van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,00 dH "prima" vinden en het schrobben van de douche voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 8,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Alde Leie objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 8,00 Duitse graden in Alde Leie**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Alde Leie

Calculatie voor 8,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Alde Leie?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Alde Leie is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 8,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.