Waterhardheid Aldtsjerk (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 dH. Zo hard is het drinkwater in Aldtsjerk (Oudkerk) minimaal. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Aldtsjerk (Oudkerk) is 9,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Aldtsjerk is een kleine woonplaats met 645 inwonenden. Aldtsjerk is onderdeel van de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Aldtsjerk

De beleving van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 9,30 dH "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 9,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Aldtsjerk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 9,30 Duitse graden in Aldtsjerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Aldtsjerk

Rekensom voor 9,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Aldtsjerk?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aldtsjerk is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.