Waterhardheid Alkmaar (Alkmaar)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Alkmaar kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Alkmaar is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Alkmaar biedt plaats aan 87.830 inwoners. Het hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats. Alkmaar ligt in de gemeente Alkmaar. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Alkmaar

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Alkmaar objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Alkmaar**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Alkmaar

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Alkmaar?

Een ieder ondervindt volledig onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Alkmaar is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.