Waterhardheid Almelo (Almelo)

Zacht
0
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Almelo heeft een waterhardheid van ongeveer 7,80 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,99 kilogram kalkaanslag.

Almelo is een tamelijk grote woonplaats met 69.425 inwonenden. Almelo hoort bij de gemeente Almelo. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Almelo

Iemand kan een hardheid van 7,80 dH misschien "OK" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Almelo waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,80 Duitse graden in Almelo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Almelo

Rekensom voor 7,80 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,80 dH x 180m3 = 24,99 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Almelo?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Almelo is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,80 naar 0 dH te verminderen.