Waterhardheid Almen (Lochem)

Zacht
0
6,70
dH
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Almen is om en nabij de 6,70 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Almen is 7,80 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Almen telt 1.195 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Almen is onderdeel van de gemeente Lochem. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Almen

Iemand kan een hardheid van 6,70 dH "prima" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,70 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Almen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,70 Duitse graden in Almen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Almen

Calculatie voor 6,70 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Almen?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Almen is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,70 naar 0 dH te reduceren.