Waterhardheid Almkerk (Woudrichem)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Almkerk is om en nabij de 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Almkerk is een erg kleine woonplaats met 3.555 inwonenden. Almkerk bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Woudrichem.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Almkerk

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Almkerk objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Almkerk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Almkerk

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Almkerk?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Almkerk is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 dH te reduceren.