Waterhardheid Alphen aan den Rijn (Alphen aan den Rijn)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Alphen aan den Rijn ligt rond 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Alphen aan den Rijn is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Alphen aan den Rijn telt 69.770 inwonenden. Dit is een aardig grote woonplaats. Alphen aan den Rijn is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Alphen aan den Rijn

U kunt een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Alphen aan den Rijn waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Alphen aan den Rijn**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Alphen aan den Rijn

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Alphen aan den Rijn?

Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Alphen aan den Rijn is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.