Waterhardheid Alphen (Alphen-Chaam)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Alphen. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Alphen biedt plaats aan 4.030 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Alphen bevindt zich in de gemeente Alphen-Chaam. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Alphen

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "prima" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water van 7,50 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Alphen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Alphen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Alphen

Calculatie voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Alphen?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Alphen is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 7,50 naar 0 dH te verminderen.