Waterhardheid Alteveer (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Alteveer is om en nabij de 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Alteveer is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Alteveer is een kleine woonplaats met 760 inwonenden. Alteveer ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente De Wolden.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Alteveer

Iemand kan een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Alteveer objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Alteveer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Alteveer

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Alteveer?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Alteveer is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.