Waterhardheid Alteveer (Stadskanaal)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het kraanwater in Alteveer. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Alteveer telt 1.305 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Alteveer maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Stadskanaal.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Alteveer

De waarneming van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de tegels dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Alteveer objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 Duitse graden in Alteveer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Alteveer

Rekensom voor 12,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Alteveer?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Alteveer is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.