Waterhardheid Altforst (West Maas en Waal)

Zacht
0
7,30
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Altforst. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Altforst is 7,50 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Altforst is een kleine woonplaats met 545 inwoners. Altforst ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente West Maas en Waal.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Altforst

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,30 Duitse graden misschien "prima" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Altforst objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,30 Duitse graden in Altforst**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Altforst

Calculatie voor 7,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Altforst?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Altforst is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.