Waterhardheid Ambt Delden (Hof van Twente)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,20 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Ambt Delden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 10,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,68 kilogram kalkaanslag.

Ambt Delden biedt plaats aan 1.850 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ambt Delden ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hof van Twente.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Ambt Delden

De gewaarwording van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 10,20 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 10,20 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ambt Delden objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 10,20 Duitse graden in Ambt Delden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ambt Delden

Rekensom voor 10,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,20 dH x 180m3 = 32,68 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ambt Delden?

Iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ambt Delden is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 10,20 naar 0 Duitse graden terug te brengen.