Waterhardheid Ameide (Zederik)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Ameide ligt rond de 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Ameide is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Ameide is een kleine woonplaats met 2.850 inwoners. Ameide bevindt zich in de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ameide

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is nogal subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Ameide objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Ameide**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ameide

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Ameide?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ameide is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.