De waterhardheid van het leidingwater in Amerongen ligt in de buurt van 5,10 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalkvormende deeltjes.
Amerongen telt 5.390 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Amerongen ligt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.
Men kan waterhardheid van 5,10 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 5,10 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,10 Duitse graden in Amerongen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.
Berekening voor 5,10 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen beleeft onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Amerongen is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 5,10 naar 0 dH te reduceren.