Waterhardheid Amersfoort (Amersfoort)

Zacht
0
5,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,30 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Amersfoort. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkvormende deeltjes.

Amersfoort biedt plaats aan 134.655 inwoners. Het hoort bij de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een tamelijk uitgestrekte woonplaats. Amersfoort maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Amersfoort.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Amersfoort

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 5,30 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 5,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Amersfoort waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,30 dH in Amersfoort**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Amersfoort

Calculatie voor 5,30 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Amersfoort?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Amersfoort is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 5,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.