Waterhardheid Ammerzoden (Maasdriel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Ammerzoden is 6,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Ammerzoden telt 3.475 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ammerzoden is onderdeel van de gemeente Maasdriel. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Ammerzoden

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,50 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,50 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Ammerzoden objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,50 dH in Ammerzoden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ammerzoden

Berekening voor 6,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ammerzoden?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ammerzoden is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.