Waterhardheid Amstelhoek (De Ronde Venen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Amstelhoek ligt rond 7,60 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Amstelhoek is een erg kleine woonplaats met 945 inwoners. Amstelhoek bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Amstelhoek

De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,60 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Amstelhoek waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,60 Duitse graden in Amstelhoek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Amstelhoek

Calculatie voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Amstelhoek?

Iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Amstelhoek is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.