Waterhardheid Amstelveen (Amstelveen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Amstelveen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Amstelveen is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Amstelveen biedt plaats aan 84.380 inwoners. Het is onderdeel van de top-50 steden in Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats. Amstelveen hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Amstelveen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Amstelveen

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Amstelveen objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Amstelveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Amstelveen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Amstelveen?

Een ieder ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Amstelveen is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.