Waterhardheid Amstenrade (Schinnen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Amstenrade ligt in de buurt van de 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Amstenrade is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Amstenrade biedt plaats aan 2.625 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Amstenrade ligt in de gemeente Schinnen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Amstenrade

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de badkamer accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Amstenrade objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,34 dH in Amstenrade**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Amstenrade

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Amstenrade?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Amstenrade is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.