Waterhardheid Amsterdam-Duivendrecht (Ouder-Amstel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Amsterdam-Duivendrecht minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Amsterdam-Duivendrecht is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Amsterdam-Duivendrecht is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Ouder-Amstel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Amsterdam-Duivendrecht

De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Amsterdam-Duivendrecht objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Amsterdam-Duivendrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Amsterdam-Duivendrecht

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Amsterdam-Duivendrecht?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Amsterdam-Duivendrecht is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.