Waterhardheid Andelst (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,80 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Andelst. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Andelst is 7,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Andelst is een kleine woonplaats met 1.660 inwoners. Andelst ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Overbetuwe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Andelst

Iemand kan een waterhardheid van 4,80 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 4,80 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Andelst objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,80 dH in Andelst**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Andelst

Calculatie voor 4,80 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Andelst?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Andelst is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,80 naar 0 dH te verminderen.