Waterhardheid Ane (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Ane bedraagt ongeveer 7,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Ane is 9,80 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Ane is een kleine woonplaats met 535 inwoners. Ane maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Ane

Mensen kunnen waterhardheid van 7,60 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Ane objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,60 dH in Ane**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ane

Calculatie voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ane?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ane is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.