Waterhardheid Angerlo (Zevenaar)

Zacht
0
6,00
dH
6,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Angerlo minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Angerlo is 6,40 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Angerlo biedt plaats aan 1.360 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Angerlo hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zevenaar.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Angerlo

U kunt een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "prima" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Angerlo objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Angerlo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Angerlo

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Angerlo?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Angerlo is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.