Waterhardheid Anjum (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,50 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Anjum (Eanjum). Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Anjum is een zeer kleine woonplaats met 1.140 inwoners. Anjum ligt in de gemeente Dongeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Anjum

De indruk van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,50 Duitse graden "prima" vinden en het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 9,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Anjum waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,50 Duitse graden in Anjum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Anjum

Becijfering voor 9,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Anjum?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Anjum is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.