Waterhardheid Ankeveen (Wijdemeren)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Ankeveen bedraagt ongeveer 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ankeveen is een zeer kleine woonplaats met 1.485 inwonenden. Ankeveen is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Ankeveen

Men kan een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Ankeveen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Ankeveen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ankeveen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Ankeveen?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ankeveen is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.