Waterhardheid Annen (Aa en Hunze)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Annen minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Annen is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Annen is een kleine woonplaats met 3.655 inwoners. Annen ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Aa en Hunze.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Annen

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,38 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Annen waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Annen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Annen

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Annen?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Annen is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.