Waterhardheid Ansen (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Ansen is ongeveer 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Ansen is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Ansen is een kleine woonplaats met 305 inwoners. Ansen bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente De Wolden.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Ansen

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Ansen waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Ansen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Ansen

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ansen?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ansen is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.