Waterhardheid Apeldoorn (Apeldoorn)

Zacht
0
5,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Apeldoorn kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 5,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,02 kilogram kalkdeeltjes.

Apeldoorn hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een tamelijk grootschalige woonplaats met 132.930 inwoners. Apeldoorn bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Apeldoorn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Apeldoorn

De ontvangst van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 5,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Apeldoorn objectief duiden

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,00 Duitse graden in Apeldoorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Apeldoorn

Berekening voor 5,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,00 dH x 180m3 = 16,02 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Apeldoorn?

Praktisch iedereen ondervindt onthard kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Apeldoorn is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 5,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.