Waterhardheid Appeltern (West Maas en Waal)

Zacht
0
7,30
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Appeltern kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 7,30 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Appeltern is 7,50 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Appeltern is een kleine woonplaats met 860 inwoners. Appeltern bevindt zich in de gemeente West Maas en Waal. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Appeltern

Iemand kan waterhardheid van 7,30 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,30 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Appeltern waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,30 Duitse graden in Appeltern**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Appeltern

Rekensom voor 7,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Appeltern?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Appeltern is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.