Waterhardheid Arkel (Giessenlanden)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Arkel heeft een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Arkel is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Arkel is een zeer kleine woonplaats met 3.345 inwoners. Arkel ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Arkel

De indruk van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Arkel objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Arkel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Arkel

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Arkel?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Arkel is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.