Waterhardheid Arnhem (Arnhem)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Arnhem heeft een waterhardheid van 6,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Arnhem biedt plaats aan 149.835 inwonenden. Het is onderdeel van de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een behoorlijk grootschalige woonplaats. Arnhem bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Arnhem.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Arnhem

Iemand kan waterhardheid van 6,20 dH wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Arnhem waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 Duitse graden in Arnhem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Arnhem

Becijfering voor 6,20 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Arnhem?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Arnhem is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.