Waterhardheid Arriën (Ommen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Arriën bedraagt ongeveer 8,30 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Arriën is een kleine woonplaats met 370 inwonenden. Arriën ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Ommen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Arriën

De beleving van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,30 dH "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchewand dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 8,30 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Arriën waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 8,30 Duitse graden in Arriën**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Arriën

Berekening voor 8,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Arriën?

Een ieder ervaart zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Arriën is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 8,30 naar 0 dH te verminderen.